Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 07-03-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: CNS despre mitingul pentru autonomie: Să demonstrăm că în Tg. Mureş nimeni nu mai are motiv de frică
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cns-despre-mitingul-pentru-autonomie-sa-demonstram-ca-in-tg-mures-nimeni-nu-mai-are-motiv-de-frica-295452.html

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, afirmă că mitingul pentru autonomie din 10 martie are şi rolul de a demonstra că în oraş "nimeni nu mai are motiv de frică" şi că a fost depăşită "frica de două decenii", după incidentele dintre români şi maghiari din 1990, transmite Mediafax.
Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că a primit, în urmă cu o zi, avizul Primăriei Târgu Mureş pentru desfăşurarea mitingului pentru autonomie din 10 martie, subliniind că organizatorii acestuia şi autorităţile sunt interesaţi ca acţiunea să se desfăşoare "fără incidente şi fără neplăceri, în ordine", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Eu am solicitat mai înainte într-un comunicat participanţilor să nu devieze această manifestaţie, prin mesaje străine de scopurile noastre, de la obiectiv. Ar fi foarte bine dacă am reuşi să demonstrăm în primul şi primul rând cu simboluri secuieşti şi cu doleanţele formulate de CNS", a spus Izsak Balazs.
El a precizat că nu a fost contactat de nimeni de la Garda Maghiară în vederea participării la miting, însă la o demonstraţie poate să participe oricine, "cu respectarea legilor în vigoare".
"Nu vom pune controale, nu vom legitima oamenii, nu vom verifica cine de cine aparţine. Asta este firesc, nu se face aşa ceva la o demonstraţie. Pot să întăresc în schimb că cei care vor să ne ajute vor exprima împreună cu noi doleanţa comună şi nu vor veni să se arate pe ei înşişi. Avem oameni de ordine, care sunt pregătiţi şi instruiţi, ne va proteja Jandarmeria, tot timpul vom ţine legătura pentru a interveni în situaţii prevăzute de lege", a arătat el.
Balazs a adăugat că mitingul pentru autonomie are şi rolul de a demonstra că în municipiu "nimeni nu mai are motiv de frică" şi a fost depăşită "frica de două decenii", de după incidentele dintre români şi maghiari din martie 1990.
"Aici, în Târgu Mureş, trebuie demolată o frică de două decenii - şi acesta este scopul, vrem să demonstrăm că în Târgu Mureş nimeni nu mai are motiv de frică. Orice cetăţean, în orice oraş al Uniunii Europene, poate să participe la o demonstraţie stradală fără frică. În 1997, cu ocazia întâlnirii preşedintelui ungar Goncz Arpad şi a preşedintelui Emil Constantinescu, a fost un miting la care au participat peste 10.000 de oameni şi cei doi şefi de stat au afirmat atunci că în Târgu Mureş s-a schimbat fundamental climatul şi nimeni nu mai trebuie să se teamă", a subliniat Izsak Balazs.
El a arătat că prin acest miting s-a realizat "o unitate fără precedent a maghiarilor" din Transilvania, dat fiind că participă reprezentanţi de la toate organizaţiile civice şi politice, inclusiv UDMR, prin filiala din Covasna. La eveniment vor susţine discursuri reprezentanţi ai acestora şi ai Partidului Convergenţei Democratice din Catalonia, care au confirmat prezenţa, a spus Izsak Balazs.